اپلیکشن هاامنیتترفند هاترفند های ویندوزتکنولوژیدانلود رایگانطراحی سایتگرافیکلینوکسهوش مصنوعیویندوزویندوز 11

دستور های کاربردی لینوکس(Linux)

دستور: آشنایی با کاربرد و نحوه استفاده از دستورات لینوکس(Linux) پرکاربرد باعث می شود قدرت بیشتری در استفاده از امکانات این سیستم عامل داشته باشید.

سیستم عامل لینوکس به عنوان یکی از محبوب ترین سیستم عامل های موجود در دنیا، در توزیع های متنوعی عرضه می شود. اما دستورات لینوکس برای تمام توزیع ها یکسان است. قدرت و سرعت بالای دستورات لینوکس، این امکان را به کاربران می دهد که اقدامات لازم را در کمترین زمان و بیشترین کیفیت انجام دهند.

استفاده از دستورات برای انجام برخی از کارها در مقایسه با استفاده از رابط کاربری کمی پیچیده تر است. اما زمانی که بتوانید با کاربرد و طرز استفاده از آنها آشنا شوید، کارهای خود را با سرعت بیشتری جلو خواهید برد. در واقع، داشتن مهارت در کار کردن با دستورات لینوکس، راه را برای پیشرفت در زمینه شغلی یا هر زمینه موردنیاز دیگر باز می کند.

براساس نظرسنجی StackOverflow در سال ۲۰۲۰، لینوکس با برخورداری از ۵۵.۹ درصد سهم بازار، پراستفاده‌ترین سیستم‌عامل توسعه‌دهندگان حرفه‌ای است. رایگان و منبع‌باز بودن لینوکس درکنار امنیت بالاتر نسبت به رقبا و خط فرمان قدرتمند باعث محبوبیت آن شده است. در این مقاله قصد داریم، کاربردی‌ترین دستورهای لینوکس را توضیح دهیم؛ پس تا پایان با ما همراه باشید.

دستور Passwd

با اجرای passwd می‌توانید به راحتی رمز عبور دلخواهی برای سیستم عامل خود تعریف کنید و در صورت داشتن دسترسی root نیز برای کاربران جدید رمز عبور اعمال نمایید.

root@ubuntu:~# passwd
New password:
دستور passwd

برای تعیین رمز عبور برای سایر کاربران لازم است بعد از دستور passwd، نام کاربری مورد نظر را وارد نمایید و کلید enter را فشار دهید. بعد از این عمل با تکرار دو مرتبه رمز عبور، رمز انتخابی شما اعمال خواهد شد.

همچنین می‌توانید با اعمال دستور d- رمز عبوری را برای یک کاربر حذف نمایید.

دستور Ls

با استفاده از این دستور، محتویات دایرکتوری مدنظرتان را به‌راحتی می‌توانید فهرست کنید. برای مثال، می‌خواهید ببینید در پوشه عکس‌ها، چند فایل و با چه مشخصاتی وجود دارد و بین آن‌ها به‌دنبال فایل مدنظرتان بگردید.

ls

این دستور گزینه‌های زیادی در اختیارتان قرار می‌دهد به‌همین‌دلیل با استفاده از دستور  help —  می‌توانید تمام دستورات مورد استفاده JS را مشاهده کنید. برای مثال برای رنگی‌کردن خروجی JS امکان استفاده از دستور زیر برایتان فراهم شده است.

ls --color=auto

دستور Useradd

بااجرای دستور useradd می‌توانید کاربران جدیدی را به سیستم عامل لینوکسی خود اضافه نمایید و برخی محدودیت‌ها، ویژگی‌ها را برای او اعمال کنید.

اکنون می‌خواهیم با اجرای این دستور یک کاربر جدید به نام TestDev با دایرکتوری home به عنوان /home/JD ایجاد نماییم. پس بخش پایین را وارد می‌کنیم.

root@ubuntu:~# useradd TestDev -d /home/JD

درصورتی که می‌خواهید کاربر را به audio، mysql ،sudo اضافه نمایید، لازم است دستور زیر را اجرا کنید.

root@ubuntu:~# usermod TestDev -a -G sudo, audio, mysql

برای حذف کاربر userdel را همراه نام کاربر مورد نظر خود استفاده کنید. به‌عنوان مثال برای حذف کاربرTestDevدستور به صورت زیر اجرا می‌شود.

sudo adduser TestDev root

 دستور pwd

این دستور برای نمایش لوکیشن دایرکتوری فعلی استفاده می شود. منظور از لوکیشن همان مسیری است از دایرکتوری روت تا دایرکتوری فعلی وجود دارد.

Syntax: pwd [option]


نمایش مسیر منطقی

pwd -L

نمایش مسیر فیزیکی

pwd -P

ورژن pwd

pwd -version

دستور alias

این فرمان برای نمایش گروهی از دستورها و گزینه‌ها و نمایش فهرستی از تمام نام‌هایی است که در سرور تعریف شده است. پس‌از‌آن، alias های تعریف‌شده به‌واسطه کاربر را به فایل bashrc./~ می‌توانید اضافه کنید. به‌عنوان‌ مثال، به‌منظور تنظیم ls برای داشتن رنگ، بدون تایپ‌کردن آن می‌توانید از این بخش استفاده کنید:

alias ls="ls --color=auto"

اگر می‌خواهید امکان مشاهده تمام دستورات aliases ممکن شود، می‌توانید آن را بدون آرگومان اجرا کنید.

alias

دستور Ssh

ssh یک پروتکل امن است که به واسطه آن می‌توانید داده‌ها را بین کاربر و سرور مجازی منتقل نمایید. کافیست به شکل زیر آن را با IP سرور خود وارد نمایید.

root@ubuntu:~ -->> ssh username@remote_ip

ورود به دایرکتوری‌ها

cd در سیستم‌عامل لینوکس یکی از دستورهای پرکاربرد و مهمی است که می‌توان بارهاوبارها از آن استفاده کرد. ناگفته نماند مشابه این دستور در سیستم‌عامل ویندوز و در خط فرمان نیز وجود دارد. دستور یادشده معمولاً همراه با ls استفاده می‌شود و به تغییر در دایرکتوری اشاره می‌کند. شما می‌توانید به دایرکتوری دلخواهتان دسترسی داشته باشید و این دستور عملیات سوئیچ را انجام می‌دهد. برای مثال، اگر در پوشه اسناد هستید و می‌خواهید به پوشه ویدئو بروید که از زیرشاخه‌های این بخش است، می‌توانید از این گزینه استفاده کنید:

cd Videos

همچنین، می‌توانید مسیر مطلق پوشه را نیز نمایش دهید:

cd /home/kinsta/Documents/Videos

اگر بازهم به این دستور نیاز دارید و می‌خواهید بیشتر درباره آن بدانید، از این ساختارها می‌توانید استفاده کنید:

حالت اول، نمایش پوشه خانگی (Home) است:

cd

انتقال به یک سطح بالاتر:

cd ..

بازگشت به دایرکتوری و مسیر قبلی:

cd -

دستور Cd

با اجرای این دستور می‌توانید به دایرکتوری دلخواهتان دسترسی داشته باشید. به عنوان مثال می‌توانید از پوشه عکس به پوشه فایل منتقل شوید. کافیست cd و سپس دایرکتوری موردنظر را تایپ کنید.

root@ubuntu:~# cd <directory path>

دستور rmdir

rmdir برای حذف دایرکتوری استفاده می شود. البته، به این نکته نیز توجه داشته باشید که با این آن فقط می توانید دایرکتوری های خالی را حذف کنید. اگر دایرکتوری موردنظر خالی نباشد، یک پیام خطا دریافت خواهید کرد.

Syntax: rmdir [-p] [-v | –verbose] [–ignore-fail-on-non-empty] directories


با p، آرگومان های موجود در بخش دایرکتوری به عنوان مسیر در نظر گرفته می شوند و در صورت خالی بودن به ترتیب (از اول تا آخر) حذف می شوند.

rmdir –p

با استفاده از گزینه v، اطلاعات مربوط به هر دایرکتوری در حال پردازش، نمایش داده می شود.

rmdir -v, –verbose

اگر تمایلی به مشاهده پیام خطای مربوط به خالی نبودن دایرکتوری ندارید، می توانید گزینه زیر را استفاده کنید.

rmdir –ignore-fail-on-non-empty

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا