امنیتشبکه

آشنایی با الگوریتم های مختلف رمزنگاری و رمزگشایی در جهان

انواع الگوریتم رمزنگاری در شبکه های اجتماعی کدامند؟

انواع الگوریتم رمزنگاری در شبکه های اجتماعی: همه ما در طول سال در چندین سایت، یا گاها شبکه های اجتماعی جدید ثبت نام می کنیم و با یک نام کاربری و پسورد خاص، اطلاعات خود را در آن به اشتراک می گذاریم. اما چه چیزی باعث می شود که این رمز ها جلوی هک شدن ما در فشای مجازی را بگیرد. آیا رمز های دقیقا به همان حالتی که ما آن ها را وارد می کنیم، در جایی ذخیره می شوند؟ اصلا طرز کار پسورد و احراز هویت چگونه است؟

در ادامه این مقاله در مجله امنیت شبکه های اجتماعی، قصد داریم تا پاسخ تمامی سوالات شما را به شما بدهیم و شما را با انواع الگوریتم رمزنگاری در شبکه های اجتماعی آشنا کنیم.

آشنایی با پسورد و عمل رمز نگاری؛ دقیقا پسورد چه کار می کند؟

پسورد یکی از مهمترین عوامل در حفظ امنیت یک حساب در دنیای بزرگ و خطرناک اینترنت است که ما برای اکانت های خود تنظیم می کنیم. اما رمز ها دقیقا چطور کار می کنند؟

همه ما این موضوع را می دانیم که اطلاعات ما در دنیای بزرگ اینترنت، همه روی سرور های خاصی که همیشه روشن هستند و به اینترنت متصل می باشند، ذخیره می شود. این یعنی همه اطلاعات ما. بایت به بایت و بیت به بیت اطلاعات ما، از عکس هایی که در اینستاگرام پست می کنیم، تا ویدیو ها و آهنگ هایی که برای دوستان خود در تلگرام و واتساپ می فرستید یا تمامی توییت هایی که در توییتر می نویسید و اساسا تمام انواع اطلاعات در دنیای اینترنت، بر روی سرور های مختلف در مکان های مختلف جهان قرار می گیرد.

اطلاعات حساب ما، مثل نام کاربری (Username)، رمز عبور (Password)، ایمیل (E-mail)، شماره تلفن یا هر اطلاعات دیگری نیز در این سرور ها و در یک پایگاه داده بزرگ ذخیره می شود. اما نکته بسیار مهم درباره این اطلاعات این است که در هر لحظه ممکن است کسی از طریق اینترنت به آن دسترسی پیدا کند یا حتی به سرور رفته و از همان جا آن را هک کند. پس چه چیزی مانع این اتفاق می شود؟ دو مورد هستند که از رخ دادن این حادثه فجیع جلوگیری می کنند.

اول اینکه تمام شبکه های اجتماعی، مخصوصا شبکه های اجتماعی بزرگی مانند Facebook، Instagram، Twitter، Telegram، WhatsApp و … دسترسی به سرور های خود را به شدت پایین آورده اند و امنیت سرور ها بسیار بالاست.

دومین مورد نیز این است که حتی اگر بر فرض محال، کسی به این اطلاعات دسترسی پیدا کند، نمی تواند وارد حساب شما شود، زیرا اطلاعات شما رمزنگاری شده اند. ممکن است ای رمز نگاری روی تمام اطلاعات شما صورت بگیرد و ممکن است فقط اطلاعات مهم مانند ایمیل، پسورد و شماره تماس شما، رمزنگاری شود.

رمزنگاری یکی از مهم ترین کار هاییست که تمامی سایت ها در فضای مجازی آن را به روش خاص خود انجام می دهند تا بتوانند از اطلاعات شما مراقبت کنند و اعتماد شما را جلب کنند.

همانطور که اشاره کردیم، رمزنگاری به الگوریتم های مختلف و منحصر به فردی صورت می گیرد که ما در ادامه قصد داریم تا چند الگوریتم رمزنگاری معروف و شناخته شده در جهان را به شما دوستان معرفی کنیم.

رمزنگاری اطلاعات چیست؟

روش های رمزنگاری مختلفی در جهان وجود دارد که هرکدام به طور خاصی اطلاعات را رمزنگاری می کنند. برخی از آنها قابلیت رمزگشایی نیز دارند و برخی دیگر نه. در کل روش کار رمزنگاری به این شکل است که اطلاعات را به یک رمز تبدیل می کنند و آن رمز به پایگاه داده ارسال می شود. در برخی از پایگاه های داده به شکل درست و در برخی دیگر به شکل همان رمزی که هست، ذخیره می شوند. در ادامه با برخی از بهترین روش های رمزنگاری در جهان آشنا می شویم.

الگوریتم رمزنگاری سزار؛ ساده ترین نوع رمزنگاری!

الگوریتم رمزنگاری سزار یکی از ساده ترین و مبتدیانه ترین روش های رمزنگاری است. در این روش شما کاراکتر ها را جلو و عقب می کنید. برای مثال حرف a ß c، b ß d و همینطور تا y ß a و z ß b تبدیل می شود. این روش یکی از ساده ترین روش های رمز نگاری است که چندین سال است که روش هک آن نیز ازائه شده و الگوریتم خیلی مطمئنی نیست! نام این مدل رمزنگاری به این خاطر سزار شد زیرا سزار در دوران امپراطوری رم از این روش برای رمزنگاری پیام های خود استفاده می کرد.

الگوریتم Hash؛ غیر قابل هک!

بهترین الگوریتم رمزنگاری شناخته شده در جهان روش هَش و هشینگ است. این روش رمزنگاری یکی از مطمئن ترین روش های رمزنگاری در تمام جهان است که احتمال هک شدن و لو رفتن آن عملا غیر ممکن است. منظورمان این است که این الگوریتم، ۹۹.۹۹۹% ایمن است و تا به حال کسی نتوانسته که این نوع از رمز ها را هک کند.

روش رمزنگاری Hash به این شکل است که یک الگوریتم خاصی برای رمزنگاری طراحی می شود که شاید طراحی آن در یک ساعت صورت گیرد، اما دیگر الگوریتمی برای رمزگشایی وجود ندارد! طرز کار این روش بسیار راحت است و همچنین بسیار مطمئن است. پسوردی که شما وارد می کنید ممکن است «Ali»، «۱۲۳۴» یا حتی «kasjfhasdk» باشد. رمز عبور شما هر چیزی که باشد، به طوری به ۱۶ کاراکتر تبدیل می شود که از طریق رمزنگاری Hash انجام می گیرد.

برای مثال، «Ali» به «wV7-mrk-e2P^QKd*»، «۱۲۳۴» به «^k*LP9c9mzJM~#wa» و «kasjfhasdk» به «۵&ImW&4^FGu*Bjix» تبدیل خواهند شد و این عبارات در پایگاه داده ذخیره می شوند. پس از این، شما هر بار رمز خود را وارد، کنید دوباره به همین شکل به رمز تبدیل شده و با رمز داخل دیتابیس چک می شود تا احراز هویت شما کامل شود. شاید برایتان جالب باشد که بدانید، رمزنگاری در گوگل به این روش انجام می شود و رمز های شما در گوگل، امکان ندارد که از طرف سرور هک شود.

الگوریتم های رمزنگاری دو طرفه؛ الگوریتم ثابت در پیامرسان ها!

یکی دیگر از مطمئن ترین روش ها و الگوریتم های رمزنگاری، رمزنگاری دو طرفه اطلاعات است که بیشتر برای مخفی ماندن پیام ها از چشم دیگران در شبکه های اجتماعی استفاده می شود. این نوع از رمزنگاری به دو بخش کوچک تر تقسیم می شود. در این الگوریتم رمز نگاری هر پیام یا Data که رمز می شود در واقع با الگوریتم یا به اصطلاح کلید خاصی قفل می شود و با کلیدی باز می شود. اما در ادامه با دو نوع رمزنگاری دوطرفه آشنا می شویم و از تفاوتشان سر در میاوریم.

رمز نگاری دوطرفه متقارن

در این مدل از رمزنگاری دوطرفه، دیتایی که مرز می شود، به همراه کلیدی، رمزنگاری می شود و کلید نیز همراه با رمز برای گیرنده ارسال می شود. مثل اینکه شما کارت اعتباری خود را به دست کسی برسانید و رمز ۴ رقمی آن را به گیرنده بگویید. این نوع از رمزنگاری بسیار مطمئن است و احتمال هک آن پایین است؛ اما یک مشکل وجود دارد. اگر شخصی در میان راه به رمز و کلید دست پیدا کند، می تواند به آن دسترسی داشته باشد. مثل اینکه رمز کارت خود را جلوی یک غریبه به گیرنده بگویید و او نیز بشنود. در این صورت، او می تواند به دیتا شما دسترسی داشته باشد و شما را هک کند. اما این مشکل در رمزنگاری دوطرفه دوم اتفاق نمی افتد.

رمزنگاری دوطرفه نامتقارن

این مدل از رمزنگاری دوطرفه به این شکل است که کلید همراه با دیتا ارسال نمی شود. در واقع پیام به یک کلید خاص رمز نگاری می شود اما با همان کلید باز نمی شود. در واقع کلید رمزگشایی آن، دست گیرنده هست. وقتی شما اطلاعات را ارسال می کنید، با کلید خود، آنها را قفل می کنید و گیرنده که دیتا را می گیرد، آن را با کلید خود باز می کند. در این نوع رمزنگاری دوطرفه حتی اگر شخصی بتواند به پیام دسترسی داشته باشد، امکان رمزگشایی آن را ندارد. بر طبق مثال بالا، در اینجا، کارت اعتباری برای یک حساب مشترک است و شما رمز خود را دارید و گیرنده رمز خودش را. اینجاست که دیگر شخص گیرنده لازم نیست رمز شما را بداند، زیرا رمز خودش را دارد و با آن کار خود را انجام می دهد.

انیگما (Enigma)؛ رمز پیروزی آلمان نازی در بسیاری از نبرد ها!

انیگما یکی از مهمترین و قدیمی ترین دستگاه های رمز نگاری و رمز گشایی در جهان است. در زمان جنگ جهانی دوم، آلمانی ها توسط این دستگاه و کلید یا الگوریتمی که برای همه ثابت بود، پیام های خود را انتقال می دادند. رمزگشایی انیگما نیز یکی از دشوارترین کار هایی بود که در دوران جنگ جهانی دوم صورت گرفت که در آخر، آلن تورینگ، ریاضی دان برجسته انگلستانی این کار را انجام داد.

طرزکار دستگاه انیگما به این شکل بود که شما توسط کلمه ای که رمز عبور شما بود، رمز خود را طراحی می کردید و آن را به گیرنده خود نیز می دادید. سپس پیام خود را با آن تایپ می کردید و شکل رمز شده هر کاراکتر را مشاهده کرده و آن را برای شخص مقابل ارسال می کردید. این دستگاه، یکی از مهمترین اختراع های بشر در آن زمان شناخته شد.

الگوریتم بلاک چین؛ جدید ترین الگوریتم رمزنگاری

الگوریتم بلاک چین(Block Chain) یکی از جدید ترین و بروزترین انواع رمزنگاری است که در محافظت از اطلاعات در ارز های دیجیتال مقل بیت کوین، ترون و ارز های دیجی تال دیگر از آن استفاده می شود. هنوز هیچ اطلاعاتی درباره طرز کار یا نحوه رمزنگاری اطلاعات در این روش وجود ندارد. در حال حاضر تلگرام نیز برای ارسال پیام ها و رسانه های مختلف، از این الگوریتم استفاده می کند.

بلاک چین به این شکل توصیف می شود که شما تعداد زیادی مکعب کوچک ۱ در ۱ در ۱ سانتی متر را تصور کنید که با فاصله یک سانتی متری از یکدیگر چیده شده اند و یک دیوار بزرگ را درست کرده اند. اطلاعات به صورت هزاران، میلیون ها یا میلیارد ها تکه کوچک وارد این مکعب ها می شوند از آنها به مقصد مکعب بعدی خارج می شوند. هر کدام از یک مسیر جدا حرکت می کنند و در آخر، به مقصد می رسند.

در این مقاله در وب سایت زرین هور، قصد داشتیم تا شما را با برخی از شناخته شده ترین انواع الگوریتم رمزنگاری در شبکه های اجتماعی و وب سایت های مختلف آشنا کنیم و امیدواریم که توانسته باشیم به واسطه این مطلب به شما کمک کنیم تا این الگوریتم ها را بهتر شناخته باشید.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا