سیستم عامل ویندوز و کاربرد آن چیست؟
سیستم عامل ویندوز و کاربرد آن چیست؟
سیستم عامل
سیستم عامل وظیفه استفاده و کنترل سخت افزار کامپیوتر و ایجاد یک محیط نرم افزاری قدرتمند و در عین حال ساده برای انجام کارهای کاربر را بر عهده دارد.
وظایف سیستم عامل
-
- مدیریت پردازنده
- مدیریت حافظه
- مدیریت دستگاهها ( ورودی و خروجی )
- مدیریت حافظه جانبی
- اینتر*** برنامه های کاربردی
- رابط کاربر(رابطه میان کامپیوتر و انسان)
تعریف ویندوز
ویندوز معادل کلمۀ Windows انگلیسی است و به معنای پنجرهها است. البته این ربطی به درب و پنجرۀ منزل یا محل کار ندارد! ویندوز یک نرم افزار است. نرم افزاری که روی کامپیوتر نصب میشود تا بتوانید از آن کامپیوتر استفاده کنید. به این گونه نرم افزارها که بسیار پرحجم و پیچیده هستند و به شما این امکان را میدهند تا بتوانید رایانه را روشن کنید، سیستم عامل میگویند.
پس ویندوز نام یک سیستم عامل است که توسط یک شرکت آمریکایی ساخته شده است. این شرکت،مایکروسافت نام دارد.
ویندوز را به این دلیل ویندوز (پنجرهها) نام گذاشتند که این سیستم عامل، نرم افزارهای مختلف را در قالب پنجرههای مختلف باز میکند.
مثلاً در شکل۱-۱ همینک درایو شما درون یک پنجره باز است.شکل۱-۱ پنجره درایو و مای کامپیوتر
تاریخچه ویندوز
در سال ۱۹۸۳، شرکت مایکروسافت یک واسط گرافیکی کاربر برای سیستم عامل خود (اماس-داس) را که از سال ۱۹۸۱ بر کامپیوترهای شخصی آیبیام و سایر کامپیوترهای سازگار نصب شده بود، به عنوان طرح توسعه ویندوز معرفی کرد.
خط تولید از تولید واسط گرافیکی به تولید دو نوع خانواده از طراحی سیستم عامل مدرن تغییر یافت، هر کدام از این دو خانواده پایه کد و سیستم فایل خاص خود را داشتند.انواع ویندوز
ویندوز یک،ویندوز دو،ویندوز سه،ویندوز ۹۵،ویندوز ۹۸،ویندوز ۲۰۰۰،ویندوز xp،ویندوز ویستا،ویندوز ۷،ویندوز ۸،ویندوز فون،ویندوز ۱۰،ویندوز سی ای
ویندوز یک
ویندوز ۱ در نوامبر ۱۹۸۵ متولد شد. این نسخه ویندوز ۱ بیشتر از این که سیستم عاملی کامل باشد واسط تعاملی گرافیکی برای DOS بود.
از راه رسیدن ماوس و محیط پنجرهها آن را قابل دسترستر میساختند اما نمایش گرافیکی آن بسیار ابتدایی بود.ویندوز دو
ویندوز ۲ تقریباً دو سال بعد از ویندوز ۱ عرضه شد. پنجرههای آن میتوانستند روی هم قرار گیرند. آیکنها ظهور کردند و سیستم عامل مقدار بیشتری از حافظه یعنی یک مگابایت را مدیریت میکرد. نسخهی مخصوص پروسسورهای i386 از یک نوآوری کلیدی چون مولتیتسک برنامههای DOS پشتیبانی میکرد.ویندوز سه
با ارائهی ویندوز ۳ در اکتبر ۱۹۹۰ واسط تعاملی گرافیکی یک بازسازی کامل شد اما هنوز تسکبار و منوی استارت موجود نبود.
اما سیستم عامل میتوانست از کارتهای گرافیکی ۲۵۶ رنگ استفاده کند و از نظر رم نیز ۱۶ مگابایت حافظه را پشتیبانی میکرد.ویندوز ۹۵
این سیستمعامل در آگوست ۱۹۹۵ از سوی مایکروسافت عرضه گردید.
این سیستمعامل همراه با اینترنت اکسپلورر ۴ عرضه شد.
ویندوز ۹۵ به علت اینکه عضو زینپس ویندوز ۳ است تحت نام ویندوز ۴ نیز شناخته شده.
برخی ویندوز ۹۵ را انقلابی در نرمافزارها و سیستمعاملهای کامپیوتر در زمان خود میدانند.ویندوز ۹۸
نسخه ویندوزی از مایکروسافت که در سال ۱۹۹۸ ساخته شد و در واقع نسخه به روز شده ویندوز ۹۵ میباشد.
(این ویندوز Memphis هم نامیده میشود) استفاده از این ویندوز بهطور گسترده در جهان وجود داشت و هماکنون هم مورد استفاده میباشد.
از امکانات این ویندوز میتوان به موارد زیر اشاره کرد:- مرورگر مستقل مایکروسافت همان اینترنت اکسپلورر
- توانایی فرستادن و گرفتن نامههای الکترونیکی
- سیستم فایل FAT۳۲ برای اولین بار در این سیستمعامل
- پشتیبانی از USB برای اولین بار در این سیستمعامل
- پشتیبانی از DVD برای اولین بار در این سیستمعامل
- سیستمعاملی که از نظر درایوها ضعیف ولی از نظر تخصیص منابع کامپیوتر به خود خوب است.
ویندوز ۲۰۰۰
ویندوز ۲۰۰۰ سیستمعاملی برای کامپیوترهای شخصی(pc)است که توسط شرکت مایکروسافت تولید شدهاست.
این سیستمعاملگرافیکی در سال ۲۰۰۰ معرفی گردید و برای ایستگاههای کاری و سرورهای شبکه به کار میرود.ویندوز xp
ویندوز xp ،این نسخه از ویندوز در سال ۲۰۰۱ توسط مایکروسافت عرضه شد و تا پایان سال ۲۰۰۶ انتشار یافت.گفتنی است که بعد از تولید این ویندوز سرویس پک هایی هم به این ویندوز اضافه شد.
ویندوز ویستا
این نسخه در سال ۲۰۰۷ منتشر شد. این نسخه از ویندوز تقریباً محیطی متفاوت با اکس پی داشت و در ابتدا کار کردن با آن دشواریهایی برای کاربرانی که از اکس پی استفاده میکردند داشت.
همچنین باید گفت که واقعاً مایکروسافت سعی کرده است تا در این سیستم عامل، سنگ تمام بگذارد، و ویستا را به بهترین نحو طراحی نماید.
هرچند در عمل ویستا مشکلاتی به همراه داشت.ویندوز ۷
هفتمین نسخه از مجموعهٔ سیستمعاملهای مایکروسافت ویندوز است که در تاریخ ۲۲ اکتبر سال ۲۰۰۹ به بازار عرضه شد.
ویندوز ۷ برای استفاده در کامپیوترهای شخصی شامل انواع خانگی و اداری تولید شدهاست.
این سیستمعامل هفتمین نسل از سیستمعاملهای ویندوز میباشد و به همین دلیل نام آن را ویندوز ۷ گذاشتهاند.ویندوز ۸
ویندوز ۸ (به انگلیسی: Windows 8) آخرین نسخه سیستمعامل ویندوز شرکت مایکروسافت میباشد که در ۲۶ اکتبر ۲۰۱۲ به بازار عرضه شد. این ویندوز برای استفاده در رایانههای شخصی،تبلتها و تلفنهای همراه تولید شدهاست. این سیستمعامل هشتمین نسل از سیستمعاملهای ویندوز میباشد و به همین دلیل نام آن را ویندوز ۸ گذاشتهاند.
ویندوز فون و ویندوز ۱۰
این نسخه از ویندوز مخصوص تلفنهای هوشمند است که آخرین نسخهٔ آن ویندوز فون ۸ است.
ویندوز ۱۰ که در ۲۹ ژوئیه ۲۰۱۵ از راه رسید وعدهی دو ارگونومی مشخص برای استفادههای لمسی و غیر لمسی را میدهد و با بازگشت منوی استارت همراه گردیده است.
مایکروسافت در مقابل آتش انتقادات عقبگرد کرده است.ویندوز سی ای
ویندوز سی ای (به طور رسمی به عنوان ویندوز توکار فشرده شناخته میشود)، نسخهای از ویندوز است که بر روی رایانههای کمینه شده اجرا میشود، مانند سیستمهای هدایت ناوبری ماهوارهای و بعضی از گوشیهای همراه. ویندوز توکار فشرده بر پایه هسته اختصاصی خود است.
مایکروسافت مجوزهای ویندوز سی ای را به تولیدکنندگان اصلی تجهیزات و سازندگان دستگاهها میدهد.تعریف سخت افزار
سخت افزار یکی از شاخه های مهم علوم کامپیوتر محسوب می شود و به کلیه ی اجزا و قطعات کامپیوتر که به طور فیزیکی وجود دارند و می توان آنها را لمس کرد، Hard ware یا سخت افزار می گویند و وظایف محول شده به کامپیوتر مانند ورود، پردازش، ذخیره و ارائه اطلاعات را انجام میدهد.
تعریف نرم افزار
نرمافزار به برنامههای کامپیوتری گفته میشود که مجموعهای از دستورعملهای قابل اجرا توسط کامپیوتر است و عملیات سختافزاری را هدایت و مدیریت مینماید.
نکته:
براساس سخت افزارهای کامپیوتر ویندوز را نصب میکنند.
مثال: حداقل سیستم مورد نیاز برای نصب ویندوز ۸
برای نصب ویندوز ۸ یک کامپیوتر به سخت افزار های زیر نیاز دارد:
- پردازشگر ۱GHz یا بالاتر(cpu یا مغز کامپیوتر)
– یک گیگابایت رم برای نصب نسخه ۳۲ بیتی و ۲ گیگابایت برای نصب نسخه ۶۴ بیتی.
– ۱۶ گیگابایت فضای هارد دیسک برای نسخه ۳۲ بیتی و ۲۰ گیگابایت برای ۶۴ بیتی.
– کارت گرافیکی که از DirectX9 با درایور WDDM 1.0 یا بالاتر پشتیبانی کند.در واقع از آنجایی که این سیستم عامل برای تبلت ها هم ساخته شده بنابراین در مقایسه با ویندوز ۷ به سخت افزار پایین تری احتیاج دارد.
بنابراین روی کامپیوترهایی با سخت افزار ضعیف شما سرعتی بالاتر در مقایسه با ویندوز ۷ به دست می آورید.تفاوت ویندوز ۳۲ بیت با ۶۴ بیت
سیستمعامل ۳۲ بیتی و ۶۴ بیتی در ظاهر با هم تفاوتی ندارند به همین دلیل ممکن است ندانید که ویندوز شما کدامیک از این دو است.
سادهترین راه برای پی بردن به این موضوع این است که وارد پانل کنترل(Control Panel) شوید و به دنبال system بگردید. این کار را با یک کلیک راست روی My Computer و انتخاب Properties نیز میتوانید انجام دهید.ویندوز ۳۲ بیتی
در ساختار ویندوز ۳۲ بیتی ، آدرسهای حافظه یا واحدهای اطلاعات ۳۲ بیتی اند طبیعتا CPU وALU (واحد پردازش مرکزی)هم پردازشی در این مقیاس انجام می دهند .
ویندوز ۳۲ بیتی برای یک کاربر عادی کافیست . بد نیست بدانید پردازشگر ۳۲ بیتی می تواند تا ۴ گیگابایت حافظه Ram را مستقیما آدرس دهی کند .ویندوز ۶۴ بیتی
در ساختار ویندوز ۶۴ بیتی ، آدرسهای حافظه یا واحدهای اطلاعات ۶۴ بیتی اند و CPU و ALU هم در این مقیاس پردازش می کنند ولی پردازشگر ۶۴ بیتی می تواند تا ۱۰۰۰ گیگابایت
( یا یک ترابایت ) Ram را مستقیما آدرسدهی کند .درایور ویندوز
شناسانیدن صحیح گردانندههای قطعات به رایانه از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است، بهطوریکه گرداننده میتواند نحوه استفاده از دستگاه را نیز برای شما تغییر دهد.
درایور یا همان فایلهای راهانداز (گرداننده) قطعات سختافزاری عبارتست از نرمافزاری که رایانه را برای کار با دستگاه خاصی توانا میسازد.
بهعبارت دیگر اگر دستگاهی به رایانه متصل شود و گرداننده مرتبط با دستگاه روی رایانه نصب نشده باشد، سیستمعامل قادر به شناسایی دستگاه نبوده و نمیتواند از آن دستگاه استفاده کند. همچنین در برخی موارد نیز سیستمعامل دستگاه را بهطور ابتدایی با حداقل تواناییها شناسایی کرده و نمیتواند از تمام امکانات و قابلیتهای قطعه بهطور کامل استفاده کند.
امنیت ویندوز
امنیت در سیستمعامل ویندوز از مهمترین نقاط ضعف آن بوده است. طبق آمار ۸۰٪ از کاربران Windows حداقل به یک ویروس یا نرمافزار جاسوس آلوده هستند.
روش های کاربردی برای افزایش امنیت
Defrag کردن هارددیسک رایانه – یکپارچگی، حذف فایل های موقت، پاک کردن ریجستری ویندوز، ارتقای سخت افزاری، به روز نگه داشتن درایورها، عدم استفاده از Internet explorer.